pohjola_logo

Kasvuyritykselle on tärkeää, että tietojärjestelmät pysyvät mukana sen vauhdissa.

 

Pohjola Rakennus Uusimaan toimitusjohtaja Kim Bono on selvästi ylpeä johtamastaan yrityksestä, joka on kolmessa vuodessa kasvattanut tyhjästä liki 70 miljoonan euron liikevaihdon.

Pohjola Rakennus on vallannut Uudellamaalla markkinaosuutta tutkimalla muun muassa projekteja, joihin kilpailijat eivät ole halunneet lähteä, ja kehittämällä niihin oman toimintamallin. Näin se on päässyt rakentamaan kokonaan uusiksi esimerkiksi Helsingin Kannelmäen ostoskeskusta ja kehittämään Matinkylän ostoskeskuksen uudistamista Espoossa.

Vuonna 2013 perustettu Pohjola Rakennus Uusimaa on suurin Pohjola Rakennus Group PRG -konsernin viidestä tytäryhtiöstä.

Uudellamaalla kuten koko konsernissa valtaosa liikevaihdosta tulee RS-tuotannosta eli vapaarahoitteisten omistusasuntojen rakentamisesta. Loput liikevaihdosta kertyy neuvottelu- ja kilpailu-urakoista.

Pohjola Rakennuksesta tekee erityisen sen projektivetoinen toimintatapa. Yritys teki vuonna 2008 päätöksen ryhtyä puhtaasti projektinjohtourakointiin, jossa oma henkilöstö johtaa hankkeiden suunnittelua ja toteutusta ja muut työsuoritukset ostetaan ulkopuolelta. Sen jälkeen yritys on kasvanut voimakkaasti perustamalla alueorganisaatioita ja laajentamalla uusille alueille.

Bono sanoo, että kasvuyrityksille on tyypillistä haastaa alan muita toimijoita ja muuttaa toimialaa. Sillä hän viittaa muun muassa Pohjola Rakennuksen keskinäisiä kiinteistöyhtiötä varten kehittämään hankemalliin, joka on käytössä Kannelmäessäkin.

Bonon vastuulla konsernissa ovat tuotteeseen ja sen vakiointiin liittyvät kehityshankkeet.

– Yritämme päästä ad hoc-tuotannosta joidenkin asioiden toistamiseen eli kohti teollisempaa tuotantoa, hän sanoo.

Kokonaisuus uusiksi

Pohjola Rakennuksessa digitalisaation hyödyntäminen keskittyy pitkälti suunnitteluun ja mallintamiseen.

Laskennassa koko konserni käyttää Tocomanin kustannuslaskentaohjelmaa, joka tukee tietomallia. Tietomallin avulla on helpotettu myös laatuvirheiden havaitsemista työmailla.

Myynnin ja markkinoinnin puolella asiakkaat eivät kuitenkaan ole vielä päässeet kävelemään virtuaalilasit päässä tulevissa asunnoissaan.

Bono sanoo, että liiketoiminnan voimakkaan kasvun takia konsernin laskennan, tuotannon ja talouden eri ohjausjärjestelmät ovat käyneet kokonaisuutena riittämättömiksi.

– Nykyinen järjestelmä on rakennettu aivan erikokoisen yrityksen tarpeisiin. Järjestelmää on paranneltu matkan varrella, mutta nyt on tullut aika uudistaa se kokonaisuudessaan.

Hän sanoo Pohjola Rakennuksen odottavan tietojärjestelmiltä monenlaisia asioita, mutta eritoten kykyä kasvaa yrityksen mukana ja auttaa hallitsemaan kasvavaa yritystä sekä projekti-, yritys- että konsernitasolla.

 

Pohjola Rakennus Uusimaa Oy

 

  • Pohjola-Rakennus PRG Oy -konsernin suurin tytäryhtiö.
  • Erikoistunut projektinjohtourakointiin.
  • Perustettu 2013
  • Budjetoitu liikevaihto v. 2016 68 milj. euroa (koko konserni 180 milj. €)
  • Kaksi kolmasosaa liikevaihdosta tulee RS-tuotannosta ja loput pääasiassa neuvottelu-urakoista.
  • Henkilöstömäärä 50 (koko konserni 150)