latausl

Lehto Groupin toimitusjohtajan Hannu Lehdon mielestä rakentamisen tuottavuus ei kohene niin kauan kuin siinä joudutaan tekemään prototyyppiä joka paikkaan. Hän uskoo konseptointiin ja itse kehitettyihin modulaarisin ratkaisuihin.

Rakennusalan tuottavuus ei ole kehittynyt juurikaan viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikaLehto Groupin toimitusjohtajan Hannu Lehdon mukaan alan tuottavuus ei voi parantuakaan niin kauan kuin siellä joudutaan tekemään nollasarjaa eli aloittamaan joka kerta pyörän keksiminen nollasta uudelleen.

Lehto Group on itse vienyt monimutkaiset ja vaativat työvaiheet työmailta sisätiloihin. Se on valmistanut kattoelementtejä Humppilan tehtaassaan vuodesta 2010. Tänä syksynä se avasi Oulaisissa tehtaan, joka tekee kerrostaloihin kylpyhuone- ja keittiömoduuleita.

– Kaikkea ei pysty tekemään tehtaalla, mutta siellä voi hyödyntää toistettavia ratkaisuja, Lehto sanoo.

Yrityksen teollinen valmistus on edistyksellistä myös sillä tavalla, että se sisältää tuotekehitystoimintaa. Keittiö- ja kylpyhuonemoduulien asennusmenetelmä on patentoitu. Korjausrakentamisessa yritys on hakenut patenttia putkiremontteja nopeuttavaan tuoteratkaisuun.

Lehto Group on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Pelkästään vuodenvaihteen jälkeen yritykseen on rekrytoitu lähes 140 uutta työntekijää. Keväällä yhtiö listautui pörssiin turvatakseen kasvunsa rahoituksen.

Alan paras kannattavuus

Oman tehdastuotannon lisäksi Lehto Groupissa on erityistä se, ettei yritys vastaa lainkaan asiakkaan suunnitelmilla laadittuihin urakkatarjouspyyntöihin, jos se ei saa tehdä omaa ehdotusta.

Lehto uskoo, että yhdistämällä suunnittelun ja tuotannon kiinteäksi kokonaisuudeksi yritys pystyy käyttämään paremmin itselle sopivia ratkaisuja ja tekemään asiakkaalle kohtuuhintaisia tuotteita.

– Myymme hyvin kilpailukykyisesti, jopa hieman alle muiden hintojen, ja siitä huolimatta meillä on ollut viime ja tänä vuonna toimialan paras kannattavuus, hän sanoo.

Mallinnusta tarpeen mukaan

Lehto Group käyttää tarjouslaskennassa ja aikataulutuksessa Tocomanin ohjelmistoa, joka mahdollistaa tietomallipohjaisen suunnittelun.

– Se oli yksi tärkeä syy ohjelmistovalinnalle, vaikka emme hyödynnäkään tietomallia kaikissa kohteissa, Lehto sanoo.

Hänen mielestään on vieläkin joskus järkevämpää vetää suunnitelma klubiaskin kanteen kuin hangata kaksi vuotta tuolinselkää jonkin suunnittelumallin kanssa.

Hannu Lehto on tehnyt itse tarjouslaskentaa kolmekymmentä vuotta ja luopui siitä kokonaan vasta pari vuotta sitten. Aloitettuaan rakentamisen pienyrittäjänä hän on käynyt itse läpi myös kaikki tehtävät työmaalla.

Hänen mielestään tietojärjestelmä on lunastanut sille asetetut odotukset, mutta ihmisten osaaminen vaihtelee.

– Koneella laskijoille tekisi monesti hyvää ottaa vauhtia työmaalta. Siellä kasvaa yleensä parhaat kustannuslaskijat, Lehto sanoo.

 

Lehto Group Oyj

 

  • Liikevaihto v. 2015 276 milj. euroa
  • Työntekijöitä noin 600
  • Toimii pääasiassa kasvukeskuksissa
  • Pääkonttori Kempeleessä
  • Listautui pörssiin keväällä 2016
  • Neljä palvelualuetta: toimitilat, asunnot, hyvinvointitilat ja korjausrakentaminen
  • Panostaa omaan suunnitteluun ja teolliseen valmistukseen
  • Omat tehtaat, joissa valmistetaan kattoelementtejä, teknisiä tiloja sekä keittiö- ja kylpyhuonemoduuleja
  • Lisätietoja: https://lehto.fi/